לכאורה, מדוע בכלל צריך לדבר על אוורור מקלחת שיש בה חלון?  הרי החלון נועד לאוורור המקלחת, וכמובן להכנסת אור טבעי מבחוץ.

אם אכן חלון במקלחת או חדר אמבטיה נועד גם לאוורור, אז מדוע רובן המכריע של המקלחות הנבנות כיום ברחבי הארץ, יפתחו תנאים של עובש וטחב בתקרה, בתוך מספר שנים בודדות? חלקן ממש בשנת השימוש הראשונה…

מדוע מרבית המקלחות שיש בהן חלון, יפתחו עובש וטחב בתקרה כבר בשנה הראשונה אחרי סיום הבניה ?

מספיק להסתכל על בתים חדשים שנבנו בחמש השנים האחרונות כאן בארץ ולהיווכח במציאות הזו:
מקלחת בשימוש יום יומי אפילו מתון, אפילו שיש בה חלון, תפתח כתמים של פטריות ועובש (טחב) על התקרה ולרוב גם בקירות, בפינות העליונות.

מדוע זה קורה?
הסיבה פשוטה: על מנת להימנע מיצירת תנאים המאפשרים התפתחות של עובש ופטריות בתקרה ובקירות של המקלחת, יש לאוורר את המקלחת בצורה נאותה.

אלא שהמילה אוורור מקלחת או "לאוורר" קצת מטעה את רובנו.   רבים מאיתנו נוטים לחשוב שאם יש חלון בחדר מסויים, אז החדר הזה מאוורר. אלא שהמציאות היא קצת שונה. ובמקרה זה כדאי דווקא להיצמד לאחת ההגדות של – מהו אוורור נכון.

אוורור נכון מדבר על מספר החלפות אוויר בשעה.

אוורור נכון של כל חלל בבית משמעותו:
יצירת מספר החלפות אוויר בשעה.

אז בואו נגדיר רגע מה זה אומר החלפת אוויר?
רבים מדברים על "אוורור" כמונח כללי שבו נכנס אוויר לבית או שיש קשר עם החוץ ופנים הבית.
כך למשל, פתיחת חלון בבית יכולה לאוורר את הבית, אך אוורור מקלחת משמעותי יתקיים רק אם באמת מתבצעת החלפת אוויר, כלומר: נכנס אוויר מצד אחד, וכנגדו יוצא אויר מצד אחר.

המשמעות האמיתית של אוורור, הוא כאשר אנחנו מחליפים כמות מסוימת של אוויר, למשל אוויר חם ולח של המקלחת, עם כמות חלופית, אחרת, של אוויר טרי מבחוץ.
החלפת אוויר יכולה להתבצע גם עם אוויר מתוך הבית, למשל דרך הדלת של המקלחת, אך יש לתת את הדעת מהיכן נכנס האוויר הטרי לבית.

אם נחזור רגע לחלון שלנו במקחת:
חלון ממוצע, גם אם הוא גדול, יכול לעשות אחת מהפעולות הבאות:

  1. להכניס אוויר
  2. להוציא אוויר

אבל הוא לא ממש יכול לעשות את זה ביעילות בו-זמנית.

מה שעוד עשוי לעבוד מעט בחדר רגיל בבית כמו הסלון או חדר השינה, שאנו פותחים בו חלון "כדי שיכנס אוויר" –  לא מספיק למקלחת פעילה, שכמות הלחות שנוצרת בה בכל שימוש היא אדירה.
בהעדר החלפת אוויר טובה, אין  לאותה לחות ואדים ממש לאן ללכת…

 

אוורור מקלחת לא יעיל: חלון מקלחת יכול לשמש בעיקר כמקור כניסת האוויר, אבל אינו מתאים בו-זמנית גם בתפקיד של המקום ממנו יוצא האוויר הלח והחם.

דרך טובה להבין את זה: כל האדים והלחות שמשתחררת בעת השימוש במקלחת, לא הולכת לאיבוד. אם אין לה מוצא טוב, היא פשוט נספגת בקירות ובתיקרה, ומייצרת שם תנאי לחות קבועים, אשר יחד עם החום – זה רק עניין של זמן עד שיתחילו להתפתח  עובש ופטריות במקלחת.

והנה עוד דבר חשוב על החלפת אוויר: על מנת לבצע החלפת אוויר יעילה, במיוחד במטרה ליצור אוורור בחדר מקלחת או שירותים, אנחנו רוצים לחשוב על-

  1. מקור כניסת האויר
  2. מקום ממנו יצא האויר

(במקלחת האוויר היוצא הוא לח וחם בדרך כלל. ).

חלון במקלחת יכול לשמש בעיקר כמקור כניסת האוויר, אבל הוא לא יכול לשחק בו זמנית גם בתפקיד של המקום ממנו יוצא האוויר הלח והחם.

הערה חשובה: בהעדר פתרון אחר, החלון "ינסה" לעשות את שתי הפעולות: לעיתים יכנס דרכו מעט אויר צח, ולעיתים יצא ממנו קצת אויר עם לחות.

אבל החלפת אוויר משמעותית, כזו היכולה למנוע התפתחות של תנאי עובש וטחב במקלחת- לא ניתן להשיג עם חלון בלבד.

וזו למעשה התשובה, מדוע במרבית המקלחות הקיימות כיום, הגם שיש בהן חלון, ובחלקן אפילו חלון גדול, זה רק עניין של זמן עד שמופיע עובש, טחב ובפטריות באזורים שונים של המקלחת.

לא סביר שאנו בונים בית במיליון ש"ח ויותר, ובסוף, במקלחת שלנו יש עובש וטחב בתקרה ובקירות

אבל המצב עוד נעשה גרוע יותר…
ברובם הגדול של המקלחות, החלון אינו מגיע עד לקו התקרה. הוא משובץ בקיר ומביא שיקולים אסטטיים ופרקטיים של האדריכל או המעצב.

מה שקורה במצב זה, שמעל הקו העליון של החלון, שלעיתים גם מתאחד עם קו המשקוף של דלת הכניסה למקלחת, מצטברת הלחות שעולה למעלה עם החום של המקלחת, וכך נוצר מצב שקצת מעל קו החלון העליון, הוא גם קו התפתחות העובש והטחב ברוב המקלחות.

לא סביר שאנו בונים בית או משפצים במליון ש"ח ויותר, ובסוף במקלחת, המקום שרובנו משתמשים בו כמעט כל יום, ולעיתים מספר פעמים ביום- יהיה טחוב ועם עובש ופטריות על התקרה. וזה בהחלט לא חייב להיות כך.

עוד כמה עקרונות בתכנון נכון של אוורור מקלחת:

ללכת בדרך הארוכה יותר…
על מנת להשיג החלפת אוויר טובה, שגם "מנקה" את הלחות מהמקלחת, חשוב ליצור את המהלך הארוך ביותר של האוויר.
במילים אחרות: חשוב שמקור כניסת האוויר והמקום ממנו יוצא האוויר, למשל מפוח משולב למקלחת, יהיו במרחק הכי גדול שניתן בין האחד לשני.

אחד הדברים שאנו פוגשים לא פעם, אצל מי שהחליטו כבר להשקיע ולעשות ונטה במקלחת עם חלון, היא הטעות הנפוצה של ונטה הנמצאת על אותו קיר, בסמוך לחלון.

קצר באוורור הוא מצב בו אנו מקצרים את הדרך אותה עושה האוויר מנקודת הכניסה (חלון) ועד לנקודת היציאה דרך ונטה או מפוח למקלחת

במצב זה נוצר מה שנקרא קצר באוורור.
בדומה לקצר חשמלי (קצר מלשון לקצר את המרחק) קצר באוורור – הוא מצב שבו החלפת האוויר לא יעילה מכיוון שמקום כניסת האוויר סמוך מאוד למקום יציאת האוויר, וכך נוצר מצב שהאוויר שנכנס דרך החלון, נשאב מיד דרך הונטה שלידו, ובפועל, המקלחת שאותה אנו רוצים לאוורר נשארת מחוץ למעגל האוורור ולא באמת נהנית מהחלפת האויר.

תמונה הממחישה קצר באוורור

אחת הדרכים ליצור אוורור יעיל של מקלחת היא למקם את נקודת היציאה של האוויר החם והלח, בנקודה הגבוהה ביותר, כלומר, בתקרה, וכמובן בנקודה הרחוקה ביותר ממקור כניסת האוויר.

במקלחת בה יש חלון- החלון מהווה את נקודת הכניסה, ובמקלחת ללא חלון, הדלת היא למעשה המקום ממנו יכנס האוויר "הטוב" יותר, בהשוואה לאוויר הלח והמחניק של המקלחת.

מספר יחידות אוורור בגג שטוח המפנות אוויר חם ולח מחדרים שונים בבית

מפוח גג משולב הכולל גם מנוע ונטה חשמלי וגם אפשרות לאוורור פאסיבי של המקלחת, יעשה את העבודה הטובה והשקטה ביותר.

אם מדובר בבית פרטי, או פנטאוז, שגג המבנה עומד לרשותכם, מומלץ מאוד להתקין מפוח משולב למקלחת שגם מבצע אוורור פאסיבי, כלומר אוורור טבעי, גם כאשר המנוע או הונטה אינם בפעולה.

במובן זה המוצר למעשה "פתוח" ומאוורר את המקלחת לאורך כל היום, למרות שהמנוע שלו אינו פועל באותו זמן ואינו משתמש בחשמל.

הגישה של אוורור פאיסיבי עדיין בחיתוליה כאן בישראל, למרות שקיימים כיום כבר אלפי בתים עם פתרונות מסוג זה.

הרעיון של אוורור פאסיבי (לצד האפשרות לשלב הפעלה של מנוע חשמלי) מבוסס על שיחרור והחלפת אוויר במקלחת באופן טבעי, ע"י "משיכת" האוויר דרך ארובה, מגג המבנה (לעיתים ניתן גם מנקודה גבוהה בקיר, אם כי לרוב זה יהיה פחות יעיל).

אוורור פאסיבי מאפשר למעשה לאוורר את חדר האמבטיה לאורך כל שעות היום, גם ללא הפעלה של המנוע החשמלי, או הונטה במקלחת.

למעשה, מרבית שעות היום אנחנו לא משתמשים במקלחת, אך ניתן ואף רצוי לאוורר את המקלחת לאורך כל שעות היום, ובדרך זו משיגים יעילות גבוהה במניעת המחנק והריח הלא נעים שיש במקלחת ובשירותים וכך גם את מניעת התפתחות של העובש והטחב המצטרים על הקירות והתקרה.

כדאי לאוורור את המקלחת והשירותים דווקא בשעות בהן אנחנו לא משתמשים בהם, כך שיהיה נעים להיכנס אליהם בעת השימוש.

אוורור הנעשה "בין המקלחות", לאורך כל היממה, בשיטה הפאסיבית, משיג תוצאה מצויינת וחוסך בבלאי של הונטה או המפוח למקלחת וגם חוסך בחשמל ורעש מיותר.

במידה רבה, האופציה הפאיסיבית, האוורור הטבעי המשולב במפוח חשמלי, עושה בפועל, את מה שמרבית האנשים חושבים ומקווים שיעשה חלון.

בעוד שבהתקנת חלון יש את המגבלות עליהן דיברנו בראשית מאמר זה, היניקה הפאסיבית של מפוח גג משולב, עושה באמת את העבודה של אווורור המקלחת , בין אם יש בה חלון, ובין אם מקור כניסת האויר היא הדלת של החדר.

ניתן כמובן, לאחר שימוש במקלחת או בשירותים, להפעיל את המפוח החשמלי, אך להשגת תוצאות טובות, אוורור לאורך כל שעות היום, בשיטה הפאסיבית, יעשה עבודה טובה לאין שיעור.

מפוח גג משולב למקלחת , משלב את שני היתרונות הללו: גם יניקה פאסיבית לאורך כל היממה, וגם אפשרות להפעיל ונטה חשמלית – באותו מוצר.

 

מקלחת זקוקה לכ-20 החלפות אויר בשעה. בשירותים יספיקו גם 15 החלפות בשעה בלבד.

אך בשני המקרים, תוספת של אוורור פאסיבי לאורך כל שעות היממה- תעשה את ההבדל האמיתי בהרגשה.

כמה החלפות אוויר דרושות כדי ליצור אוורור נכון של המקלחת או האמבטיה ?

רגע לפני שאנחנו צוללים לחישוב (הפשוט יחסית) של הספיקה הדרושה לנו כדי לאוורר את המקלחת שלנו, יש לזכור את הנושא של האוורור הפאסיבי:

רוב החישובים מתייחסים למוצר ונטה או מפוחים ולתפוקת האווורור (מספר החלפות אויר בשעה) שהם יספקו בזמן פעותם החשמלית, ומתעלמים לגמרי מהרעיון הקודם שהזכרנו, של אוורור פאסיבי, המאפשר החלפת אוויר טובה לאורך כל שעות היום, גם ללא הפעלת ונטה או חשמל.

הסיבה לכך נובעת הן מחוסר מודעות לאפשרות זו (של אוורור פאיסיבי ללא השקעת חשמל)
והן משיקולי מחיר:
רוב מוצרי הונטה הקיימים בשוק, אינם כוללים את האופציה הפאסיבית, ומבוססים על מנועים זולים יחסית בדרך כלל מפלסטיק וביבוא זול, ובקוטר נמוך (3~6 צול בלבד = 6 עד 15 ס"מ בלבד).

אוורור פאסיבי דורש שהמוצר יהיה בקטרים של 25 או 30 ס"מ, ובמובן זה- כל המרבה, הרי זה משובך- להשגת אוורור פאסיבי יעיל ואיכותי.

חשוב להבין את הנקודה הזו:
אוורור צריך להתקיים לאורך כל שעות היממה.
במיוחד בחדרים רטובים כמו מקלחת ושירותים.
אם אנחנו  מתייחסים רק לאופציה האקטיבית של האוורור, כלומר כמה המוצר מאווררר בזמן שהונטה או המנוע עובדים,  אז מה קורה בזמן שהונטה אינה עובדת ? אנחנו הרי לא מפעילים אותה באמת כל היום!

במוצרים ללא אוורור פאסיבי, בזמן שהונטה אינה עובדת, המקלחת או השירותים – אינם מאוורורים. נקודה. וזה דבר שחשוב לזכור כאשר אתם בונים או משפצים חדר שירותים ובמיוחד מקלחת עם לחות וחום.

אז בואו נראה איך מחשבים אוורור שאינו פאסיבי?
כלומר איזו ספיקה דרושה לנו במוצר אוורור כמו ונטה,  או מפוח למקלחת או שירותים:

ראשית יש לחשב את נפח המקלחת או השירותים שלנו: החישוב מתבצע ע"י הכפלת שטח החדר (רוחב X אורך) ואז הכפלת השטח  בגובה החדר (בדרך כלל 2.5-3 מטר).

חישוב לדוגמא: מקלחת עם שירותים בגודל של 2 מטר על 3 מטר, ובגובה 2.6 מטר, החישוב יהיה:

2X3=6 קיבלנו חדר בשטח של שישה מטרים מרובעים.
ואז לקבלת הנפח:

  2.6X6=15.6 כלומר קיבלנו חדר שהנפח שלו הוא כ 16 קו"ב. (מטר מעוקב).

עכשיו בואו נדבר על כמה החלפות אויר דרושות :
כלל האצבע לחישוב מספר ההחלפות שיש לבצע עומד על 15 החלפות אוויר לחדר שירותים, ועל 18-20 החלפות למקלחת או חדר אמבטיה, שבהם יש יותר לחות ואדים.

אגב, התקן למבנה ציבור, למשל, מדבר על 6 החלפות אויר בלבד לשעה. התקן אמנם מדבר על מינימום, אבל אינו מספק בהחלט, כדי להשיג תוצאות טובות, של מקלחת מאווררת ונעימה לשהיה.

אם נחזור למקלחת שלנו, שהיא בנפח של כ 16 מטר מעוקב, החישוב יהיה: 20X16 החלפות בשעה, מה שיתן לנו תוצאה של מפוח לגג שטוח שצריך לעבוד בתפוקה של כ 300+ מק"ש (מטר קוב. לשעה), לכל הפחות.

שוב, כל חשיבוים האלו, אינם לוקחים בחשבון את הדבר החשוב אף יותר: האוורור הפאסיבי, הטבעי, שכל כך חשוב שיתקיים לאורך כל שעות היממה במקלחת או בחדר האמבטיה והשירותים.

האוורור הפאסיבי אינו ניתן לחישוב באופן מדוייק, והוא תלוי כמובן בתנועת האויר החיצוני, איכות וקוטר המוצר המותקן, ועד כמה חלל המקלחת או השירותים מתוכנן נכון, להשגת אוורור איכותי (החלפות אוויר עם פתח כניסה ופתח יציאה).

 

אם אתם נמצאים בשלב של שיפוץ או תיכנון  בית פרטי או דירה בקומה עלינה עם אפשרות להתקנת אוורור לכיוון הגג,  אתם מזמנים ליצור עימנו קשר ולקבל ייעוץ, ללא התחייבות , לאוורור המקלחת והשירותים והבית בכלל.

לקבלת ייעוץ לגבי אוורור מקלחת או שירותים
בבית פרטי או בדירה בקומה עליונה, צרו קשר דרך הטופס כאן, או התקשרו 055-5029039

שאלות ותשובות:

שאלה: אם אני עושה חלון גבוהה עד התקרה, האם זה יעזור…?

תשובה: חלון גבוהה עד קו התקרה יכול להיות פתרון חלקי לבעייה של כליאת הלחות מעל קו החלון העליון (וקו המשקוף של הדלת), אך עדיין יש צורך ביצירת מקום נוסף לכניסה או יציאה של האוויר.

שאלה: אם אני עושה 2 חלונות במקלחת, כדי שתהיה זרימת אויר, החלפה מחלון לחלון…?

תשובה: גם 2 חלונות גבוהים עד קו התקרה (במדיה והדבר עולה בקנה אחד עם הדרישות העיצוביות) לא ייתנו את התוצאה של חלון אחד, יחד עם התקנת מפוח משולב, הכולל גם יניקה פאסיבית וגם יניקה אקטיבית (ונטה, מנוע חשמלי).  בבתים רבים בישראל קיימות דוגמאות של תיכנון, שנועד לאפשר לאוויר "לזרום" מצד לצד של הבית, או של חלל מסויים, והפתרונות האלה נכשלים במרבית המקומות, ותלויים במספר הנחות, שבמרבית המקרים לא מתקיימים כפי שתוכנן.

שאלה: האם צבע שמונע פטריות יכול לעזור?
צבעים כאלה טובים בעיקר למי שמייצר אותם, אבל הצבע אינו פתרון קסם ללחות. אם לא נוצאי אותה היא תשמש כר מצויין להתפתחות פרטיות הטחב והעובש.

דילוג לתוכן